Jaka jest różnica między zupami dla dzieci a „dorosłymi”?

Karmienie dziecka do roku życia to zawsze wiele kłopotów dla rodziców. Przyzwyczajeni do “dorosłego” jedzenia, często nie wiemy jak i co ugotować dla dziecka, aby to danie było smaczne i zdrowe, na co położyć nacisk w diecie, a z jakimi potrawami w tym wieku trzeba uważać. Aby uniknąć poważnych błędów w żywieniu dziecka w pierwszych latach życia, zaleca się, aby głównym daniem diety dzieci były zupy, przepisy, które dziś można łatwo znaleźć zarówno w specjalistycznych publikacjach, jak i w ogólnych książkach kucharskich.

Dlaczego Zupki dla dzieci (szeroki wybór produktów) są tak ważne przy układaniu prawidłowej diety

Istnieje kilka wyjaśnień. Po pierwsze takie dania są najłatwiej trawione przez układ pokarmowy, po drugie zawierają odpowiednią dla dziecka ilość wilgoci, a po trzecie dobrze sycą malucha i intensyfikują jego proces trawienia. Są też łatwe w przygotowaniu i mogą być chwilą ulgi dla spóźnionej na pełny posiłek mamy.

Wśród zup dla dzieci od 1 roku życia najbardziej przydatne są:

  • Zupy z przecierów warzywnych;
  • Lekkie zupy z bulionem mięsnym;
  • Zupy mleczne.

Wykonane z produktów typu light i niskotłuszczowych, dania te są bardzo dobrze trawione przez żołądek dziecka, zapobiegając rozstrojowi i umożliwiając mamie stworzenie jak najbardziej zbilansowanej i zdrowej diety. Przygotowanie takich posiłków nie zajmuje zwykle młodej mamie wiele czasu. 

Wybierając przepisy dla dziecka od roku, kieruj się jego preferencjami smakowymi, a także tym, jakie drugie danie zamierzasz podać tego dnia. Jeśli planowany jest lekki posiłek z dodatkowym daniem, preferuj zupę warzywną. Jeśli drugie danie będzie chude, zdecyduj się na lekki bulion mięsny.

Czego nie gotować dla swojego dziecka?

Wybierając zupki dla dzieci od 1 roku życia, pamiętaj, aby wziąć pod uwagę, że jego dieta w tym wieku bardzo różni się od diety osoby dorosłej, ponieważ wiele potraw, których on ze względu na wiek i rozwój żołądka jeszcze nie dopuszcza. Należą do nich: tłuste mięsa, grzyby, kapusta kiszona, wędliny i inne składniki o dużej zawartości soli. Oczywiście niemile widzianymi gośćmi na Twoim stole w tym przypadku będą zupy, które zawierają obfitość takich produktów.